понеділок, 27 липня 2015 р.

Механізм державної підтримки енергозбереження

Механізм державної підтримки енергозбереження


В даній статті йдеться про механізм державної підтримки енергозбереження та отримання відшкодування суми кредиту на енергоефективні заходи.

Отож, відповідно до «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року №1056 (зі змінами), підтримка об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів здійснюється шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, до яких належать:
- обладнання та матеріали для облаштування індивідуальних теплових пунктів;
- регулятори теплового потоку за погодними умовами та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
- вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
- вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (зокрема, під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ);
- матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
- матеріали та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі щодо заміни електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів).

Стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів здійснюється шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, до яких належать:
Для одноквартирних житлових будинків:
- радіатори опалення з терморегуляторами;
- вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
- рекуператори тепла вентиляційного повітря;
- вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали;
- матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
- теплові насоси;
- сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води.

Для квартир у багатоквартирних житлових будинках:
- радіатори опалення з терморегуляторами;
- вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
- вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали.
Крім того, надається державна підтримка у формі відшкодування частини суми кредитів, взятих на придбання котлів на будь-якому паливі чи енергії, крім природного газу.

Як говорилося у попередній статті блогу – «Державна підтримка енергозбереження», для здійснення передбачених заходів, Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України було залучено до співпраці три банки: ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (ми його знаємо, як АТ «Укрексімбанк») та ПАТ АБ «Укргазбанк»

Згідно п.п.4 п.5 Порядку, для здійснення заходів з підтримки енергозбереження, Держенергоефективності щомісяця до 25 числа наступного періоду на підставі укладених договорів про взаємодію з перерахованими банками та зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування, перераховує бюджетні кошти, що підлягають відшкодуванню позичальникам, на рахунки відповідних банків для погашення частини суми кредиту. Дані банки, протягом трьох робочих днів перераховують такі кошти на розрахункові рахунки відповідних позичальників, що відкриті в уповноважених установах, для погашення частини суми кредиту.

Кредит на енергозбереження надається позичальникам в національній валюті.

Для отримання відшкодування частини суми кредиту уповноважені установи (перераховані вище банки) подають Держенергоефективності щомісяця до 20 числа наступного періоду два примірники зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування, передбаченого підпунктами 3, 4 і 4-1 пункту 3 Порядку.

Позичальники, що отримали в звітному місяці кредит, але не подали до уповноваженої установи визначені умовами кредитного договору документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, включаються уповноваженим банком до зведеного реєстру позичальників у наступних періодах після отримання банком таких документів.

Відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, та відповідно до помісячного плану асигнувань в порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників.

Відшкодування позичальнику частини суми кредиту проводиться одноразово в таких розмірах:
- відшкодування 20% суми кредиту (але не більше 5000 гривень), залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу);
- відшкодування 30% суми кредиту (але не більше 10000 гривень) на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів;
- відшкодування 40% суми кредиту (але не більше 10000 гривень), залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Загалом, всю інформацію щодо отримання такого роду підтримки найкраще можна дізнатися в установах банків.

Думаю це буде цікаво!

"Як отримати відшкодування на придбання енергоефективного обладнання та матеріали"
В даній статті розповідається, як можна отримати відшкодування коштів на придбання енергоефективного обладнання та матеріали, в тому числі, маючи на меті придбати їх за готівку.


Також, читайте інші цікаві статті про необхідність енергозбереження та його державну підтримку:
"Необхідність енергозбереження"
"Державна підтримка енергозбереження"


Про те, як можна отримати відшкодування коштів, в тому числі, маючи купуючи котел, енергоефективне обладнання та матеріали за готівку – читайте у наступних статтях блогу.



Дякую!

Будьте енергоощадливими!

Увага! Застосування матеріалів цієї статті дозволено лише, із посиланням на дане джерело.


З повагою,
Максим Вікторович Ступаченко



По этой ссылке Вы можете перейти на все мои блоги:

MY BLOGS / МОИ БЛОГИ




Немає коментарів:

Дописати коментар