вівторок, 21 липня 2015 р.

Необхідність енергозбереження

Необхідність енергозбереження


На сьогодні, одним із особливо болючих питань є споживання житлово-комунальних послуг і енергоресурсів та оплата їх вартості. Особливо після такого стрімкого зростання тарифів.

Тому, одним із найефективніших способів знизити витрати на оплату житлово-комунальних послуг і енергоресурсів - це скоротити їх споживання.
Для цього необхідно вжити ряд заходів з енергозбереження, які в подальшому дадуть можливість забезпечити скорочення обсягів споживання ресурсів.

Хочу звернути увагу, необхідно досягти саме СКОРОЧЕННЯ споживання.
Тому, що звичайна економія перспективних результатів не дає. От наприклад, минулої зими в більшості було тепло, ми зекономили природний газ і відповідно теплову енергію, але надіятися, що і наступна і ще наступна зими будуть такими ж теплими і ми знову зекономимо - не можна!
Таким чином, ми маємо вжити заходів, які забезпечать саме СКОРОЧЕННЯ споживання енергоресурсів і відповідно - зменшать фінансові витрати на оплату рахунків за спожиті житлово-комунальних послуги.

Розглянемо деякі найпростіші та найменш затратні заходи з енергозбереження, які варто впровадити в себе вдома та в офісі.

Скорочення споживання електроенергії:
1. перехід на енергоощадні лампи - найпростіший спосіб скорочення споживання електроенергії - це заміна ламп.
Доцільно перейти на енергоощадні лампи, замінивши старі лампи розжарювання на енергозберігаючі ртутні лампи чи світлодіодні лампи. 
Навіть при найпримітивнішому підрахунку, замінивши 60 Вт лампу розжарювання на аналогічну енергозберігаючу ртутну лампу потужністтю 20 Вт, скорочення споживання електроенергії складе 40 Вт (20Вт-60Вт = -40Вт) тобто 67%. Замінивши дану лампу розжарювання на світлодіодну аналогічну лампу, потужністю 9 Вт, скорочення споживання складе 51Вт (9Вт-60Вт = -51Вт), скорочення складе 85%.
Таким чином, в результаті заміни ламп розжарювання, сукупне скорочення споживання електроенергії помешкання може скласти біля 12% при повному переході на енергозберігаючі ртутні лампи та біля 16% в результаті переходу на світлодіодні лампи. 
Відповідно скоротяться витрати на оплату електроенергії.

2. встановлення автоматичних вимикачів у туалеті та коридорі
Проблема залишеного увімкненого світла в туалеті та в коридорі - то одна із світових проблем. Але вона легко вирішується. 
Для уникнення зайвого споживання електроенергії, доцільно встановити автоматичні вимикачі із датчиками руху, або акустичні. Таким чином, значно скорочується час роботи освітлення в даних приміщеннях, що забезпечить скорочення споживання електроенергії майже на 3%.

Збереження тепла:
1. заміна вікон на енергозберігаючі або утеплення старих вікон
Відомо, що втрати через вікна складають біля 15% від загального обсягу втрат тепла.
Замінивши старі вікна на енергозберігаючі, дані втрати можна суттєво скоротити, таким чином, скоротивши сукупне споживання теплової енергії, отриманої з мережі централізованого теплопостачання, чи скоротити споживання природного газу (електроенергії), якщо опалення індивідуальне. 
Звичайно заміна вікон справа не дешева. На сьогодні, заміна вікон в стандартній однокімнатній квартирі (із одним вікном на кухні та вікном у кімнаті із виходом на балкон чи лоджію) складе біля 8000 грн. Тому, при відсутності фінансової можливості замінити вікна, достатньо утеплити старі вікна.
Для цього достатньо між рамою вікна та стулкою вклеїти поролоновий (гумовий) ущільнювач, а скло приклеїти на силікон.
Таким чином, збільшиться тепло- та шумо-ізоляція вікна та значно скоротяться втрати тепла.

2. утеплення приміщення (стін, підлоги, стелі, покрівлі)
Утеплити приміщення можна шляхом обкладання його стін плитами мінеральної вати чи екструдованим пінопластом товщиною 10 см; встановлення паро-, гідро-бар'єру та утеплювача під покрівлю; утеплення стелі та утеплення підлоги плитами мінеральної вати, тощо.
Звичайно, дані заходи потребують значних фінансових вкладень, але їх ефективність буде помітна відразу по мікроклімату приміщення, а фінансовий ефект - в перший же опалювальний період.
Якщо ж фінансовий стан не дозволяє виконати утеплення, тому можна здійснити найпростіші речі, які також підвищать рівень енергозбереження помешкання.
Зокрема, для утеплення підлоги в кімнаті, достатньо застелити килим, таким чином, це також забезпечить її шумоізоляцію (особливо це актуально для квартир верхніх поверхів). Утеплення не значне, але відчутне. 
Для утеплення стін також можна застосувати килим.

3. встановлення регуляторів тепла
Регулятор тепла дає можливість самостійно чи в автоматичному режимі (залежно від типу регулятора) коригувати подачу теплоносія, таким чином впливаючи на мікроклімат в приміщенні та відповідно на загальний обсяг споживання послуги теплопостачання та енергоресурсу.
Найпростішим регулятором тепла є кран біля батареї, його встановлення не потребує значних витрат коштів, а ефективність цілком виправдовує всі затрати та очікування.

Скорочення споживання води:
1. встановлення лічильників холодної та гарячої води
Тут без особливих коментарів.
Відомо, що облік споживання енергоресурсів - це основа їх ефективного та раціонального використання.

2. встановлення автоматичних змішувачів  
Автоматичні змішувачі із інфрачервоним датчиком та контролем температури і тиску, забезпечать раціональне споживання води.
Інфрачервоний датчик із електромагнітним клапаном і платою електроніки виконують автоматичне увімкнення та вимкнення подачі води.
Контроль температура та тиску забезпечують підтримку єдиного температурного режиму, рівноваги температури води і рівномірного тиску її подачі.

3. заміна бачка унітазу на менший
Ідея, на перший погляд, здається абсурдною. Але.  
На деяких унітазах встановлені бачки великого об'єму (9 літрів), замінивши їх на бачки меншої місткості, можна досягти значного скорочення споживання холодної води.
От наприклад, замінивши 9 літровий бак на 6 літровий (який ні чим не гірший, і так само, добре справляється із своїми основними функціями), споживання води скоротиться на 3 літри за один спуск (6л-9л = 3л). Врахувавши те, що людина за добу в середньому відвідує туалет біля 6 разів, не важко порахувати, що із 9 літровим бачком за добу зливається біля 54 літрів холодної води, якщо бак на 6 літрів - біля 36 літрів, різниця складає 18 літрів на добу (33%) або 558 літрів на місяць, і це лише на одну особу. 
Сім'я із 4 осіб, в такий спосіб, може скоротити споживання холодної води за добу на 72 літри, а за місяць - на 2232 літри (2,2 метрів кубічних!). А уявіть місця громадського користування, соціальні заклади та установи із великою кількістю відвідувачів.
Таким чином, можна значно скоротити споживання холодної води просто замінивши бачок унітазу.

Скорочення споживання природного газу:
1. перехід на альтернативні види палива
Найефективнішим способом заощадження ресурсів - це припинення їх споживання, чи максимально можливе скорочення споживання.
У випадку із природним газом, доцільно здійснити перехід на альтернативні види палива.
В домашніх умовах - це заміна газового котла на твердопаливний, електричний, тощо.
У випадку, коли замінити котел немає можливості. наприклад при індивідуальному газовому опалення квартири, єдиний спосіб скоротити споживання природного газу - утеплення приміщення. Це забезпечить скорочення втрат тепла, відповідно зменшить потребу в ньому, і як результат скоротиться обсяг споживання природного газу на обігрів.
При споживання природного газу для приготування їжі також можна досягти його скорочення. Шляхом використання електричних побутових приладів: мікрохвильової пічки - для підігріву зарання приготовленої їжі, мультиварки - для її приготування.

Таким чином, дані заходи дадуть можливість скоротити споживання енергоресурсів і відповідно заощадити грошові кошти, що є яскравим підтвердженням необхідності енергозбереження.


Цього року, на весні, Урядом було анонсовано державну програму підтримки населення на впровадження заходів з енергозбереження та було розроблено механізм підтримки впровадження заходів з підвищення енергоефективності житлових будинків.
Детальніше про державну підтримку енергозбереження, читайте в статті:

"Державна підтримка енергозбереження"


Дякую!

Будьте енергоощадливими!

Увага! Застосування матеріалів цієї статті дозволено лише, із посиланням на дане джерело.


З повагою,
Максим Вікторович Ступаченко



По этой ссылке Вы можете перейти на все мои блоги:









Немає коментарів:

Дописати коментар