вівторок, 28 липня 2015 р.

КАЛЬКУЛЯТОР обрахунку та переведення одиниць палива і енергії, викидів СО2

КАЛЬКУЛЯТОР 

обрахунку та переведення одиниць палива і енергії, викидів СО2


На сьогоднішній день є досить актуальними питання споживання енергоресурсів та утворення викидів вуглекислого газу та інших шкідливих речовин в результаті.
По своїй роботі знаю, а працюю я енергоменеджером, значна увага приділяється споживанню енергоресурсів бюджетними установами, ну це зрозуміло – це ж бюджетні кошти. Так, з метою збору, уточнення, аналізу даних і тому подібне, надходять різні контрольні форми із області, Мінрегіону, Держенергоефективності, тощо. І в багатьох випадках у формах, які надходять до виконавців (в тому числі бюджетних установ) потрібно подати інформацію про обсяги спожитих енергоресурсів в одиницях умовного палива – в тонах умовного палива, в одиницях енергії – в МВт год, визначити обсяги викидів вуглекислого газу, тощо.
Нагадаю, що умовне паливо – це одиниця обліку органічного палива, яка використовується для співставлення ефективності різних видів палива та їхнього сумарного обліку.

В ході опрацювання таких завдань, а як правило, цим займаються бухгалтера закладів або економісти централізованих бухгалтерій, особливо, якщо питання в формах ще й стосуються обсягів витрачених коштів бюджетною установою на оплату спожитих енергоресурсів, виникає маса запитань щодо того, яким чином переводити натуральні одиниці спожитого енергоресурсу в умовне паливо, чи енергію та як рахувати викиди. Звичайно, разом із формами надходять і таблиці переведення показників із відповідними коефіцієнтами, за якими все можна порахувати. Але робота з ними забирає настільки багато часу та інколи виконавцям все здається дуже складним та заплутаним… Таким чином, не одноразово виникали запитання, на тему яким чином та як правильно обрахувати ті чи інші дані.

Тому, я вирішив спробувати спростити роботу для тих, хто займається підготовкою та поданням такого роду інформації, не залежно від того, чи це бюджетна організація, чи приватна фірма, чи навіть домашнє господарство. З цією метою, я в MS Excel створив максимально простий та, на мій погляд, зручний КАЛЬКУЛЯТОР обрахунку та переведення одиниць палива і енергії, викидів СО2.

КАЛЬКУЛЯТОР розроблено для бухгалтерів та економістів бухгалтерій бюджетних установ і централізованих бухгалтерій, працівників установ та інших осіб, з метою спрощення та прискорення процесу обрахунку та переведення одиниць палива і енергії, розрахунку викидів СО2, тощо.

Коротко розповім, як ним користуватися.
Для того, щоб почати роботу з КАЛЬКУЛЯТОРОМ, потрібно обрати дію, яку Вам потрібно виконати, натиснувши на відповідну категорію в меню:
1. Переведення в умовне паливо: в даному розділі Ви можете здійснити переведення натурального палива в умовне (тон умовного палива) і навпаки з умовного палива - в натуральне. Умовне паливо - це одиниця обліку органічного палива, яка використовується для співставлення ефективності різних видів палива та їхнього сумарного обліку.
2. Переведення пального у вагові одиниці: переведення одиниць об'єму пального у вагові одиниці (тони).
3. Переведення в одиниці енергії: переведення палива з одиниць маси в одиниці енергії (МВт год), також переведення палива з одиниць енергії в одиниці маси.
4. Викиди СО2: розрахунок обсягу викидів СО2 від споживання (спалювання) енергоресурсів (тон СО2).

Після переходу на відповідну сторінку, Вам достатньо лише обрати необхідний паливно-енергетичний ресурс із списку (колонка "Вид палива, енергії / Оберіть енергоресурс зі списку") та вказати його обсяг в зазначених одиницях виміру (колонка "Обсяг палива та енергії, в натуральних величинах / Введіть дані у вказаних одиницях виміру"). Все, решту КАЛЬКУЛЯТОР порахує самостійно, результат з'явиться в комірці "Ваш результат".

Для того, щоб повернутися до основного меню, натисніть на кнопку "Повернутися до попереднього меню Калькулятора".

Як бачите, нічого складного!
А взагалі, там є інструкція, в якій просто та коротко описано принципи роботи з КАЛЬКУЛЯТОРОМ.

КАЛЬКУЛЯТОР обрахунку та переведення одиниць палива і енергії, викидів СО2 всі бажаючі можуть завантажити за посиланням, наведеним нижче.

Я розмістив його на Google-Диску в двох варіантах: звичайним Excel-файлом та Rar-архівом, на вибір, кому як зручніше.
Хочу наголосити, що в програмі не використовував макросів, тому, ніяких вірусів там немає. Крім того, файли сам перевірив антивірусною програмою – все чисто.

Посилання на скачування КАЛЬКУЛЯТОРА з Google-Диску:
https://drive.google.com/open?id=0B0HD8w-mQnLafjZBbFh5UVVZU29QU1JpN1F0RWVKNVl6SkZMN2NXRzJzV2tLQXFObHdfS0U

Окремі посилання:
Посилання на Rar-архів:
https://drive.google.com/open?id=0B0HD8w-mQnLaS2dqMHJLM2xmelk
Посилання на Excel-файл:
https://drive.google.com/open?id=0B0HD8w-mQnLadmFQZkdSTHR1NEU

Я сподіваюсь, що даний КАЛЬКУЛЯТОР спростить та прискорить роботу бюджетних бухгалтерів та економістів, а також всіх, хто займається моніторингом і аналізом споживання енергоресурсів та викидів СО2.


Прохання! У випадку виникнення запитань щодо роботи КАЛЬКУЛЯТОРА, виявлення помилок чи неточностей, будь ласка, повідомте на дану електронну адресу: maksym.vin@gmail.com
Також, прошу залишати коментарі щодо роботи КАЛЬКУЛЯТОРА.
Всі адекватні зауваження та цікаві пропозиції розгляну і по можливості спробую врахувати. Всі знайдені неточності оперативно виправлятиму.


КАЛЬКУЛЯТОР розповсюджую безкоштовно.
Але, якщо Вам КАЛЬКУЛЯТОР допоміг і сподобався, за що у Вас виникло бажання подякувати, в такому разі, кошти можете надсилати на WMU-гаманець: U309100123748



Дякую!

Будьте енергоощадливими!

Увага! Застосування матеріалів цієї статті дозволено лише, із посиланням на дане джерело.


З повагою,
Максим Вікторович Ступаченко



По этой ссылке Вы можете перейти на все мои блоги:




Немає коментарів:

Дописати коментар