пʼятницю, 24 липня 2015 р.

Державна підтримка енергозбереження

Державна підтримка енергозбереження


В результаті поглиблення енергетичної кризи, стрімкого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги та вартості енергоресурсів, на сьогодні, особливо актуальними є питання енергозбереження та енергоефективності. І вже мабуть, кожен цю актуальність на собі відчув.
Тому, для українців питання енергозбереження на сьогодні стоїть так само гостро, як і питання низького рівня зарплат, чи високого рівня цін.
 Скоротивши споживання енергоресурсів – автоматично заощаджуємо кошти, сьогодні це розуміють більшість населення, навіть діти. Що підтверджується підвищеним інтересом до відновлювальних енергоресурсів, зеленої енергетики, альтернативних плавно-енергетичних ресурсів тощо.
На сьогоднішній день, кожен, хто прагне заощаджувати, здійснює ті чи інші заходи, від елементарної заміни ламп на енергозберігаючі, що потребує незначних витрат коштів, до повного переформатування оселі до стандартів екодому, що відповідно вартує значних коштів.
Звичайно, не кожен може дозволити собі провести глибоку термомодернізацію будинку, чи перехід на альтернативну енергетику, та ще й при сьогоднішніх цінах. Більшість потребують сторонньої допомоги і в першу чергу, допомогти має держава.

Цього року, на весні, Урядом було анонсовано державну програму підтримки населення на впровадження заходів з енергозбереження та було розроблено механізм підтримки впровадження заходів з підвищення енергоефективності житлових будинків.
Державна підтримка надається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року №231, якою було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року №1056 під назвою «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження».
Загалом, постанова №1056 (зі змінами) затверджує «Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження», і відповідно передбачає надання підтримки населенню, а саме приватним особам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергоефективних заходів в житлових будинках.
Відповідно до зазначеної постанови, передбачено державну підтримку у формі відшкодування частини суми кредитів, взятих на придбання котлів на будь-якому паливі чи енергії, крім природного газу та відшкодування частини суми кредитів, взятих на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, тобто енергозберігаючі вікна та двері, будівельні матеріали для утеплення будинків, тощо.

Державна підтримка приватних осіб, відповідно до постанови №1056 здійснюється шляхом:
- відшкодування 20% суми кредиту (але не більше 5000 гривень), залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу);
- відшкодування 30% суми кредиту (але не більше 10000 гривень) на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Державна підтримка ОСББ та ЖБК здійснюється шляхом:
- шляхом відшкодування державою 40% суми кредиту (але не більше 10000 гривень), залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Детальнішу інформацію про механізм надання державної допомоги, заходи на які надається підтримка та перелік матеріалів, можна дізнатися за даними посиланнями:
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1056-2011-%D0%BF
http://saee.gov.ua/uk/consumers/derzh-pidtrymka-energozabespechenya
http://saee.gov.ua/sites/default/files/pictures/Perelik_10_07_15.doc

Таким чином, держава має компенсувати зазначену частину суми кредиту на енергоефективні заходи.

Що правда, є Але…
Державою встановлено обмеження – границя суми компенсації. Компенсація по кредитах на придбання котлів не може бути більшою 5000 гривень по одному кредитному договору, компенсація кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів не має перевищувати 10000 гривень по одному кредитному договору, не залежно від того, чи кредит отримує приватна особа чи ОСББ (ЖБК).
Крім того, є особливість отримання даної державної допомоги, яку я особисто з'ясував, зателефонувавши за телефоном Call-центру Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. Допомогу можна отримати лише у випадку оформлення кредиту на зазначені цілі, якщо купівля здійснюється за готівку – компенсації не буде. Крім того, відшкодування здійснюється, як зменшення суми кредиту на суму компенсації.
Тому, для здійснення передбачених заходів, Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України було залучено до співпраці три банки: ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (ми його знаємо, як АТ «Укрексімбанк») та ПАТ АБ «Укргазбанк».

Механізм отримання відшкодування суми кредиту для приватної особи та спосіб, як можна отримати відшкодування, маючи на меті придбати котел, енергоефективне обладнання та матеріали за готівку – читайте у наступних статтях блогу.


Про необхідність енергозбереження читайте в статті:
"Необхідність енергозбереження"


Дякую!

Будьте енергоощадливими!

Увага! Застосування матеріалів цієї статті дозволено лише, із посиланням на дане джерело.


З повагою,
Максим Вікторович Ступаченко



По этой ссылке Вы можете перейти на все мои блоги:

MY BLOGS / МОИ БЛОГИ

Немає коментарів:

Дописати коментар